lördag 26 januari 2013

ProMarkers-tutorial


ScrappTorget har vi just nu färgläggningstema, och jag har skrivit ihop en tutorial om ProMarkers. Den låg på ScrapptTorget igår, och jag tänkte att den kunde få ligga här också.
ProMarkers är en alkoholbaserad tuschpenna med två olika spetsar, en bred och en smal. Det finns även extra tunna spetsar att köpa till som man sätter över den vanliga smala spetsen. ProMarkers finns i 148 ordinarie färger, samt fyra säsongspaket med 6 pennor i varje (vår, sommar, höst och vinter). Det finns också en Blender som är helt färglös. Många tycker att den är svår, men jag använder den som ”vit” penna när jag tonar mot vitt. Jag visar hur längre ner!
ProMarkers tillverkas av Letraset som även gör FlexMarkers (som ProMarkers men den smala spetsen är mjuk som en pensel, har andra färger som ska komplettera ProMarkers), TriaMarkers (som är trekantiga och har den tunnaste spetsen med också), AquaMarkers (vattenbaserade), MetallicMarkers och liners.
ProMarkers finns att köpa hos en del scrapbutiker, hos Panduro och i konstnärsbutiker. I Sverige kostar de mellan 25-35 kr/st, men man kan ganska ofta hitta begagnade (och inte särskilt använda) pennor på Tradera, forum och säljgrupper på Facebook. Då brukar de kosta ungefär 15 kr/st. Många köper sina pennor från England, och om man har tur med valutakursen kan man få dem så billigt som för runt 18kr/st!
ProMarker1
Eftersom ProMarkers är alkoholbaserad behövs det en vattenlöslig stämpeldyna till dem, annars smetas linjerna ut när man färglägger. Man behöver ett papper som är ganska tjockt och har en blank yta. Jag använder Letrasets 270gramspapper och tycker att det är jättebra, men jag vet att många använder ett kopieringspapper som heter 4cc från Stora Enso (och väljer hög ytvikt, dvs tjocka papper). Letrasets papper finns i en del scrapbutiker, hos Panduro och hos många konstnärsbutiker. 4cc-papper finns också hos en del scrapbutiker och hos butiker som säljer kontorsmaterial och hos pappersgrossister. Säkert finns det andra papper som fungerar också, men det här är de jag känner till som färgläggare är mest nöjda med.
ProMarkers funkar som vanliga tuschpennor, men de torkar lite långsammare och färgen flyter ihop mycket bättre, så resultatet blir inte sådär randigt som med vanliga barn-tuschpennor. Det går också att blanda och tona färgerna till mjuka övergångar utan skarvar.
För att få nyanser, skuggor och liv i ett motiv när man färglägger med ProMarkers så använder man flera nyanser av samma färg. Jag brukar använda tre eller fyra nyanser när jag färglägger, ibland ännu fler när jag vill ha mycket skiftningar i framför allt hår. Det kräver lite övning för att behärska tekniken, men det är egentligen inte svårt. Det svåra är att hitta bra färgkombinationer som man trivs med. Jag tipsar om mina favoriter i slutet av inlägget. Man kan även tona och skugga genom att måla flera gånger med samma färg, men det ger inte lika djupa skuggor och levande skiftningar.
Det finns två grundtekniker när man målar, antingen att börja med den ljusaste färgen och sen lägga på mörkare och mörkare, eller att göra tvärtom och börja med den mörkaste och sedan tona mot ljust. Jag går från mörkt till ljust, för jag tycker att det är lättare att få jämna, mjuka övergångar så.
Nu börjar vi färglägga!
När jag färglägger börjar jag nästan alltid med hudfärgen. Jag lägger den mörkaste färgen där det är mest skugga: längs kanterna på ansiktet, under luggen, under hakan och där armarna skuggas av håret och knäna. Vill jag ha det lite extra mörkt målar jag flera lager av samma färg, det syns tydligast på hennes vänstra arm.
ProMaker2
Sen tar jag min mellanfärg och går över det jag redan målat och lite längre in mot mitten.
ProMarker3
Sedan tar jag min ljusaste och går över hela ytan med den. Den är ganska mycket ljusare än mellanfärgen, så jag ”suddar” med den över kanten mot det mörkare och lägger den i flera lager in mot mitten för att färgen ska få jämn toning.
Sedan börjar jag med håret och går från mörkt till ljust där med. Jag målar med den mörkaste där håret är mörkast: mitt på huvudet i benan, bakom axlarna och armarna och där håret buktar inåt.
ProMarker4
Sedan målar jag min mellanfärg över allt jag redan målat och lite större yta. Jag tar mellanfärgen i topparna på hårslingorna som ligger fram över hennes axlar också.
ProMarker5
Sen blir det dags för den ljusaste färgen som jag målar över allting med, och tonar ut skarvar under tiden.
Promarker6
Jag ville ha mer djup i håret, så jag har gått över det en gång till på samma sätt för att få djupare skuggor och mer skiftningar. Så gör jag ofta när jag tycker det blir för ”platt” efter första omgången.
Sedan börjar jag med klänningen. Min mörkaste färg hamnar längs sidorna, axlarna, bakom hennes ben, längs hårslingorna och längs klänningens veck. Banden på klänningen vill jag ha i vitt, så de låter jag vara så länge.
ProMarker7
Sedan fortsätter jag med mellanfärgen och tonar in mot mitten.
ProMarker8
Och till sist den ljusaste färgen över alltihopa. Jag tonar ut alla skarvar noga, men det behöver man inte göra. Många tycker om att ha lite tydligare övergångar mellan färgerna.
ProMarker9
Jag tyckte att klänningen också fick lite för lite skuggor, så jag målade den en gång till likadant. Ser ni skillnaden mellan bilden här ovanför (en omgång) och den nedanför (två omgångar)?
Sen tar jag strumporna. Jag vill att de ska vara vita, men jag vill ju ha skuggor på dem ändå, så då tar jag fram mina grå pennor och blendern. Jag målar med min mörkaste längs benens kanter och där benen skuggar varandra. Jag vill ha färg på de smala ränderna så de låter jag vara.
ProMarker10
Så en ljusare grå lite längre in, jag försöker få det lika långt in på varje rand, så att det faktiskt ser ut som en skugga längs hela benen.
ProMarker11
Sen min ljusaste grå nästan hela vägen in till mitten.
ProMarker12
Till sist tar jag den färglösa blendern och målar över hela ränderna för att tona ut det grå. Jag använder den på samma sätt som jag använt de ljusaste färgerna tidigare, så det blir som om den vore vit här. Jag har gjort likadant på de smala banden på klänningen och på den lilla döskallen hon har i håret.
De smala ränderna får bli orange och jag färglägger dem på samma vis, men här har jag fyra färger. Först den mörkaste färgen längst ut. (jag glömde nästan fota det steget, så på ena benet har jag redan börjat med den mörkaste mellanfärgen)
ProMarker13
Färg nummer två, och här gäller det att försöka matcha bredden på skuggan med den grå, så att det ser verkligt ut.
ProMarker14
Färg nummer tre, lite gulare än de andra.
ProMarker15
Och till sist den ljusaste färgen över hela ränderna. Jag tonar med den ljusaste tills jag är nöjd med att skuggorna ligger hyfsat jämt på de gråa och de orangea ränderna. Nu är bilden klar, men jag har råkat måla lite utanför linjerna på ett par ställen, som ni kan se.
ProMarker16
Det är brun färg utanför linjerna på högra sidan av håret och lite orange vid hennes ena fot. Ska man klippa ut motivet längs linjerna så gör det ju inget, men om man vill ha en vit kant, eller använda en die och stansa ut det så ser det inte så snyggt ut. Men då tar man fram Blendern igen! Den kan man ”sudda” lite med när man fått såna här små missar. Man gnuggar med blendern på färgen utanför linjerna och ”puttar” den in mot linjen. På små misstag och med ganska ljusa färger som här funkar det fint. Stora missar och mörka färger är svårare att trolla bort.
Så här blev det när jag ”suddat” klart:
ProMarker17
De färger jag använt till det här motivet är (mörkaste först och ljusaste sist):
Hud: Dusky Pink, Blush, Ivory
Hår: Cocoa, Caramel, Sandstone
Klänning: Forest green, Bright green, Leaf green
”Vitt”: Cool grey 4, Cool grey 3, Cool grey 1 och Blender
Orange: Raw sienna, Amber, Gold, Buttercup.
De här färgerna är en bra bas att börja med, tycker jag, för med de här kan man måla nästan vilken sorts motiv som helst.
De bruna nyanserna passar till hår, päls på djur, kläder på människor och till grenar, träd och mark. Väljer man att ta bort den mörkaste bruna och istället lägga till Ivory får man ett blondare hår.
De orangea nyanserna passar till kläder, blommor och det blir en riktigt fin rödgul hårfärg också. Vill man ha den blondare lägger man till Ivory här också!
Grått funkar till kläder, päls på djur, skuggor runt motiv och den ljusaste att lägga en tunn linje runt hela motivet för att framhäva det mer. Man kan även skugga med grått som jag gjorde på strumporna och sen måla över med en färg om man tycker det är svårt att skugga med nyanser. Så brukar jag göra med rött.
Grönt funkar till kläder och till naturmotiv.
Hudfärgerna passar utmärkt även till ljusa blommor, djurpäls och småkvistar på träd.
Ska du börja köpa pennor så rekommenderar jag att hellre köpa färre färger, men minst tre nyanser i samma färg, än att köpa många olika färger. Färger som fungerar till flera olika saker är bra. Fundera på vilka motiv du helst använder och vilka färger du brukar använda på papper och dekos och välj färger efter det.
Här kommer kombinationer som jag gärna använder:
Hudfärg: Tan, Dusky Pink, Blush, Ivory eller Satin eller Almond
Hår:
Brunt hår: Burnt sienna, Cocoa, Caramel, Sandstone
Rödbrunt hår: Walnut, Cocoa, Cinnamon, Tan
Askblont hår: Caramel, Sandstone, Satin
Gulblont hår: Caramel, Sandstone, Ivory
”Strawberry blonde”: Cinnamon, Sandstone, Ivory
Rödorange hår: Raw sienna, Amber, Gold, Buttercup, Ivory
Grönt (åt det blå hållet): Pine, Emerald, Grass, Apple
Grönt: Pine, Forest green, Bright green, Leaf green
Orange: Pumpkin, Amber, Gold
Gult: Canary, Tulip yellow, Buttercup
Blått (ganska mörk): Indigo blue, Royal blue, Cobalt blue
Blått (lite turkos): French navy, Aegan, Sky blue
Blått (ljus, lite lila): China blue, Cornflower, Blue pearl
Lila: Amethyst, Lilac, Lavender
Rött: Berry red, Poppy, Red
Rött (lite vinrött): Maroon, Ruby
(eller välj en röd du gillar och skugga den med grått istället)
Rosa använder jag aldrig, så det har jag tyvärr inga tips för.
Det här är mina favoritkombos, alla har lite olika. Och hittar ni nån som färglagt snyggt så fråga vilka färger de använt, de flesta delar gärna med sig av sina kombinationer!
Hoppas att ni orkat med hela vägen, att ni blivit inspirerande, fått nåt tips eller kanske till och med lärt er något nytt!

2 kommentarer:

  1. Jag blir så sjukt imponerad var gång jag tittar på dina verk! Du är fantastisk! Kram Angelica
    (tog bort en felstavad variant av kommentaren)

    SvaraRadera